Film o impresionistickém malíři Vincentu van Goghovi, Loving Vincent, vzniká stejnou technikou, jakou sám malíř maloval – olejomalbou na plátně. Žádný celovečerní film takto ještě realizován nebyl, jedná se tak o první počin tohoto druhu na světě.

Loving Vincent vypráví o posledních dnech života van Gogha, které jsou zrekonstruovány na základě autorovy osobní korespondence a do filmu převedeny skrze rozhovory s jeho nejbližšími lidmi. Za režií stojí polská malířka a režisérka Dorota Kobiela a Hugh Welchman.

„S myšlenkou na realizaci krátkometrážního filmu přišla v roce 2007 Dorota Kobiela. Na přelomu roku 2009/2010 ale studio rozhodlo, že námět by lépe sloužil k celovečernímu filmu, a byly proto zahájeny práce na scénáři. Výrobní fáze byla ale spuštěna až na podzim roku 2014,“ řekl pro ASAF Sean Bobbitt ze studia Breakthru Films.

Premiéra filmu byla plánovaná k datu 125. výročí van Goghovi smrti, tzn. na 29. července 2015. Tento termín však studio nestihlo, namísto toho přizvalo do ateliérů další malíře. Podle oficiálních informací by měl být film dokončen v září tohoto roku. Poté odpremiéruje na některém ze světových festivalů.

loving-vincent-film-will-animate-van-gogh-designboom-011

Pro vznik filmu bude potřeba namalovat až 57 tis. obrazů

Film je produkován v Oscarem oceněném studiu Breakthru Films (studio získalo v roce 2008 sošku Oscara za produkci krátkometrážního animovaného filmu Péťa a vlk) a ve studiu Trademark Films. Financován je Polským filmovým institutem, největším polským fondem Lower Silesian Film Fund, městem Wroclaw (Evropské hlavní město kultury roku 2016) a dále také ze soukromých zdrojů. Celkový rozpočet filmu sahá k 5 mil. eur.

Na filmu aktuálně pracuje přes 80 malířů, studio ale stále nabírá nové pracovníky. O pracovních podmínkách zjistí animátoři více zde: http://join.lovingvincent.com/