Česko-francouzsko-polsko-slovenský animovaný film “Myši patří do nebe” režisérů Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka byl nominován na prestižní francouzskou filmovou cenu César. Nominace byla oznámena Filmovou uměleckou akademií, a film se tak dostal mezi tři vybrané snímky v kategorii celovečerních animovaných filmů. O vítězi rozhodne slavnostní ceremonie, která se koná 25. února. Tato nominace přichází po nedávné nominaci na Evropskou filmovou cenu, což je další důležité ocenění pro český film a animaci. Tvůrci si zaslouží uznání za svou práci.

Film “Myši patří do nebe” si získal pozornost diváků od své české premiéry 7. října 2021. Navzdory různým omezením se filmu podařilo přilákat více než 110 000 diváků do kin, kde je promítán již 16 týdnů od premiéry. Toto animované dobrodružství o lišáku Bělobřichovi a myšce Šupitovi zaujalo nejen v České republice, ale i na mnoha filmových festivalech doma i v zahraničí, kde získalo řadu cen, včetně dvou nedávných nominací na Českého lva. Film získal také výbornou recenzi a byl zařazen na první místo žebříčku nejlepších tuzemských filmů roku 2021.

“Nominace českého celovečerního animovaného filmu na tak prestižní zahraniční ocenění je důkazem, že jsme schopni produkovat nejen úspěšné krátké studentské filmy, ale i velké animované snímky. To je základní kámen animačního průmyslu, za který se Asociace animovaného filmu dlouhodobě zasazuje,” uvedl Martin Kotík, předseda ASAF.

Producent filmu Vladimír Lhoták, který je dlouholetým členem Asociace animovaného filmu, již plánuje další projekty společně se svým kreativním týmem.