Jen krátce po své celosvětové premiéře, kdy snímek Dcera získal nejvyšší ocenění Křišťál na francouzském festivalu v Annecy a tento týden hlavní cenu na festivalu v australském Melbourne MIFF, míří toto loutkové drama do Los Angeles na finále studentských Oscarů. Dcera se do trojice nejlepších snímků dostala v konkurenci 1615 filmů z celého světa a v případě výhry naváže na úspěch českého režiséra Jana Sasky, který byl v roce 2016 nominován do užšího výběru na Oscara za nejlepší krátký animovaný film.

Česká kinematografie má šanci navázat na 30 let starý úspěch Jana Svěráka s filmem Ropáci, který byl v roce 1989 oceněn Americkou filmovou akademií. „Je to velká pocta pro FAMU, pro Českou republiku a samozřejmě pro mě. Tento úspěch pro tvůrce nastavuje laťku vysoko a povzbuzuje mě pracovat s ještě větším nasazením,“ říká režisérka snímku Daria Kashcheeva. „Gratuluji celému týmu, který se podílel na výrobě filmu a děkujeme všem, kteří nás při jeho vzniku podpořili. Být ve finále je pro nás obrovská čest a splněný sen,“ dodává výkonná producentka Zuzana Roháčová z pražské FAMU.

Katedra animované tvorby FAMU dlouhodobě potvrzuje vysokou kvalitu svých studentů. Do letošního semifinále studentského Oscara se společně s Dcerou probojoval druhý dětský loutkový film s názvem Pouštět draka, který vytvořil Martin Smatana. Děkan FAMU Zdeněk Holý k úspěchu dodává: “Jsem velmi pyšný na úspěchy Katedry animované tvorby. Toto je vyvrcholením jejich dlouhodobého úsilí, které se v posledních letech projevuje úspěchy na filmových festivalech a řadou ocenění. Děkuji skvělému pedagogickému týmu, kterému se podařilo nastavit výborný vzdělávací systém, skvělým studentům, kteří se navzájem inspirují a podporují a samozřejmě Darie, která si úspěch plně zaslouží.

Režisérka Daria Kashcheeva zvolila pro svůj film naprosto unikátní výtvarnou formu, kdy pomocí pohyblivé ruční kamery, což je u loutkového filmu velmi komplikovaná realizace, docílila velmi realistických záběrů. „Mám z Dcery obrovskou radost. Daria v přípravě i natáčení předvedla obrovskou vyzrálost, profesionalitu i talent. Od začátku pracovala s intimním tématem s velkým citem, pochopením a s darem pro filmové vyprávění a originalitu. Věřím, že ji tento už teď obrovský úspěch pomůže nejen při výrobě nového krátkého filmu, který právě připravujeme, ale i v celé její další filmové kariéře. Obzvlášť pokud zůstane tak profesionální a pracovitá, o čemž vůbec nepochybuji,“ vysvětluje Martin Vandas, producent společnosti MAUR film. Film byl podpořen Státním fondem kinematografie.

Na podzim se chystá její česká premiéra spojená s výstavou ještě dalších dvou loutkových filmů nazvanou Trojhlas, který je výsledkem spojení tří zajímavých loutkových studentských prací. Ty vznikaly souběžně na třech českých uměleckých školách – FAMU, UMPRUM a Západočeské univerzitě v Plzni – a producent Martin Vandas zároveň uvažuje i o uvedení do kin v podobě většího animovaného pásma.

Věřím, že i když je to pro českou animaci jako obor jen malý krůček, tak se blýská na lepší časy, neboť je to důkaz, že nám talenty a dobré nápady nechybí a máme světu co nabídnout. Na druhou stranu je to pro FAMU, další filmové školy, profesionály i další hráče v oboru výzva k pokračování v systematické a cílevědomé práci. Protože animace je během na dlouhou trať,“ vysvětluje Martin Vandas.

Ve finále studentské soutěži se Dcera utká s německým krátkým filmem Love Me, Fear Me (Film University Babelsberg KONRAD WOLF) a francouzským The Ostrich Politic (Gobelins, l’école de l’image). Slavnostní vyhlášení proběhne 17. října v Los Angeles.

Soutěž Student Academy Awards usiluje o podporu talentů a jejich propojení napříč kontinenty. Toto ocenění uděluje od roku 1972 americká Akademie filmového umění a věd za nejlepší studentské filmové počiny. V české historii tuto prestižní cenu získal prozatím jen jeden český školní film – mockument (čili fiktivní dokument) Ropáci, absolventský snímek Jana Svěráka. V roce 2017 se do semifinále dostal film Furiant režiséra Ondřeje Hudečka.