Ve dnech 10. – 15. června se ve francouzském Annecy uskutečnil největší festival animovaných filmů. Česká kinematografie si z festivalu přiváží hned 3 významná ocenění. Režisérka Daria Kashcheeva získala za Dceru/Daughter jak hlavní Kříšťálovou cenu – Cristal du film de fin d’études / Cristal for a Graduation film –  v soutěži studentských filmů, tak i cenu dětské poroty za Nejlepší studentský film a tatáž porota ocenila jako nejlepší dětský film snímek Martina Smatany Pouštět draka/The Kite. Do soutěže se přihlásilo 3 096 přihlášených snímků z 93 zemí, za Českou republiku byly vybrány dva loutkové filmy a jeden animovaný dokument.

Seznam všech oceněných filmů z hlavního večera: https://www.annecy.org/festival/palmares

Mezinárodní festival v Annecy je nejstarší přehlídkou zaměřenou výhradně na animovaný film a příští rok oslaví 60 let své existence. V historii ocenění získali čeští tvůrci Břetislav Pojar, Jiří Brdečka, Pavel Koutský a Jan Švankmajer – ten jako jediný Čech také v kategorii celovečerního filmu – či Michaela Pavlátová, která v současnosti na FAMU vede Katedru animované tvorby.

Krátký film Dcera vypráví beze slov o vztahu dcery a otce a o neschopnosti i potřebě si navzájem porozumět. Režisérka Daria Kashcheeva si zvolila loutkovou animaci s netypickým překreslováním výrazů očí loutek, které vystihují melancholii celého příběhu. „Velkou výzvou pro mě bylo, abych po celou dobu napodobila pohyb ruční kamery tak, aby se chovala jako v dokumentárním filmu, ve stylu Dogma 95,“ objasňuje Daria. Dcera je jedním ze tří snímků koprodukčního projektu Trojhlas, který je výsledkem spojení tří zajímavých loutkových studentských prací, které vznikaly souběžně na třech českých uměleckých školách – FAMU, UMPRUM a Západočeské univerzitě v Plzni.

Absolventský snímek Pouštět draka vypráví poeticky, za využití symbolů a jemných metafor o tom, jak se malý chlapec vyrovnává se smrtí dědy. Výtvarně atypický a animačně náročný film je určen především dětskému divákovi, kterému nenásilně ukazuje, že ačkoliv všechny bytosti musí jednou odejít, existuje způsob, jak s nimi být napořád. „Je velkou úlevou vidět, že čtyři roky naší práce na přípravě a výrobě filmu se přetavily do hotového filmu, který začíná žít svůj filmový život a sbírat první úspěchy. Velmi mě těší, že budeme moci film představit i divákům právě v Annecy, kde se soustřeďuje pozornost všech tvůrců animovaných filmů z celého světa,“ říká slovenský režisér Martin Smatana. Světová premiéra loutkového filmu proběhla na filmovém festivalu Berlinale a od té doby již stihl získat mj. cenu za nejlepší krátký film pro děti na festivalu ve Stuttgartu.

Oba projekty se ve fázi vývoje zúčastnily pitching soutěže CEE Animation Forum (dříve Visegrad Animation Forum).