Na 43. ročníku Mezinárodního festivalu animovaných filmů v Annecy, který se uskuteční 10.-15. června, zabojují v oficiální soutěži tři české krátkometrážní snímky – Spolu sami, Dcera a Pouštět draka. Na souběžně konaném trhu Mifa budou prezentovat své projekty zástupci filmů Myši patří do nebe a Moje slunce Maad.

Animovaný dokument Spolu sami z produkce FAMU zabojuje v soutěži krátkých absolventských snímků (Graduation Short Films in Competition). Film Diany Cam Van Nguyen, vítěz experimentální sekce na MFDF Ji.hlava 2018 a účastník letošního ročníku festivalu v Rotterdamu, vypráví o životě po ztrátě milované osoby a zpracovává toto téma prostřednictvím hraného i animovaného filmu.

Druhým zástupcem z dílny FAMU v soutěži krátkých absolventských filmů je Dcera v režii Darii Kashcheevy. Citlivý krátkometrážní snímek tematizuje komplikovaný vztah mezi dcerou a otcem pomocí prolínání reality, vzpomínek a fantazie.

Česko-slovensko-polský krátký film Pouštět draka režiséra Martina Smatany měl premiéru na letošním Berlinale. Snímek, který se pomocí metafor a četné symboliky zamýšlí nad významem smrti, uvede Annecy v sekci Young Audiences Short Films in Competition.

 

Myši patří do nebe

Myši patří do nebe

Na filmovém trhu Mifa konaném při festivalu se představí dva celovečerní české projekty ve fázi  výroby – Myši patří do nebe Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka v sekci Works in Progress a Moje slunce Maad Michaely Pavlátové v programu Gap Financing: Meet the Producers.

Myši patří do nebe vyprávějí příběh dvou úhlavních nepřátel, myšky Šupito a lišáka Bělobřicha, kteří se setkají ve zvířátkovském nebi. Tvůrci se v Annecy představí už podruhé, projekt zde byl prezentován v rámci prestižních Mifa Pitches v roce 2014.

 

Moje slunce Maad

Moje slunce Maad

Na trhu budou prezentovat svou práci a snažit se zaujmout potenciální koprodukční partnery rovněž zástupci snímku Moje slunce Maad. Film vypráví příběh Češky, která se z lásky k Afgánci přestěhovala do Kábulu. Ve chvíli, kdy začne pracovat pro mezinárodní humanitární organizaci a pomůže své týrané švagrové emancipovat se, ocitne se sama uprostřed konfliktu západní a afgánské tradice. Projekt vzniká v produkci Negativ společně s francouzskou produkcí Sacrebleue Productions a v koprodukci s BFilm (SK) a Českou televizí.

 

 

Českou republiku bude na festivalu v Annecy reprezentovat také početná skupina produkčních společností. Přečíst si o jejich účasti i prezentovaných projektech můžete v online brožuře ZDE.