Anifilm 06 uvede filmy z mezinárodních soutěží, a to v kategorii celovečerní, krátkometrážní nebo studentský film. Nesoutěžní část festivalu představí pásma porotců, kurátorské výběry, prezentace a přehlídky současné filmové a televizní tvorby pro dospělé i dětské diváky. A to vše v termínu od 5. – 10. května v Třeboni.

 

Soutěž celovečerních filmů

Celovečerní soutěž pro dospělé hostí tituly Šutry v kapsách, lotyšské animátorky Signe Baumane. Film Prorok, pod nímž je podepsáno hned devět režisérů z animovaného světa (Bill Plympton, Joan C. Gratz, Joann Sfar, Nina Paley, Tomm More). Na filmu se podílela také herečka Salma Hayek, která ho produkovala a zároveň se s Alfredem Molinou a Liamem Nessonem podílela na dabingu. Soutěžit bude také hororový film Posedlý, který vyniká nezvyklou plastelínovou animací a pro animovaný film netradičním tématem. Posledním soutěžním filmem je česká premiéra lucemburského povídkového počinu Podivuhodné příběhy, která je inovativní adaptací textů E. A. Poea.

V kategorii celovečerní film pro děti bude možné vidět film Mumínci na riviéře, Píseň moře, snímek Giovanniho ostrov a nebo japonský film Příběh o princezně Kaguje, který byl nominovaný na Oscara. Posledním zástupcem je v soutěži 3D snímek Cesta do říše Krále peří.

Porota

V porotě krátkometrážního (včetně studentského) filmu zasedne Michéle Cournoyer z National Film Board of Canada, švédská animátorka Niki Lindroth von Bahr a výkonný producent studia Eallin, Lukáš Skalník.

V porotě pro celovečerní film zasedne italský zvukař Andrea Martignoni, francouzský filmař Bastien Dubois a americká festivalová zpravodajka a novinářka Nancy Dubois.

Dvě nové soutěžní kategorie – animované videoklipy a nenarativní, experimentální a hraniční formy animace – bude na festivalu hodnotit tříčlenná porota. Zasedne v ní Anna Ida Orosz, Maroš Brojo, Lou Sanitráková.

prorok

Prorok (2014) zdroj: www.anifilm.cz

25 let české animované reklamy

Česká animovaná reklama prošla po roce 1989 značným vývojem. Zatímco autorské animované filmy jsou obtížně zafinancovatelné, představují zakázky v podobě reklam, spotů či znělek pro animátory jakýsi záchytný bod. Známí a zavedení tvůrci neváhají vtisknout zakázkové tvorbě svůj výtvarný rukopis či specifickou poetiku. Do našeho pásma jsou zařazeny spoty známých tvůrců a výtvarníků jako je Michal Žabka, Noro Držiak, Jan Balej, Bára Dlouhá, Denisa Grimmová nebo Jaromír Plachý.

Kromě české animované reklamy budou uvedeny také reklamy, spoty a znělky ze soutěže nejprestižnějšího evropského festivalu animovaných filmů v Annecy z let 2012 – 14. Pásmo přináší reprezentativní zástupce současné komerční animované scény. Z výběru je znát, že tvůrci volí rozličné technologie i výtvarné přístupy, aby co nejvíce zaujali zákazníka či spotřebitele. Většina autorů se již přiklonila k počítačové animaci, ale přesto stále vznikají ručně animované spoty, které si kvalitou získaly přízeň publika a dostaly se do festivalové soutěže – například klasická loutka.

Game Day

8. – 9. května proběhne v rámci festivalu Anifilm Game Day, který je určen především příznivcům a tvůrcům virtuální zábavy. Návštěvníci na něm mohou vyzkoušet zajímavé nezávislé hry a poznat jejich tvůrce. Vstup je na tyto akce zdarma a bez akreditace. Kompletní program naleznete buď na stránkách Anifilmu nebo na www.gameday.cz

Happening

Další z happeningových akcí animační skupiny Kreus se uskuteční 5. – 7. května. Skupina animátorů se pokusí v průběhu 48 hodin animovat hromadný záběr, z něhož vznikne několikaminutový film, s hudbou kterou tvůrci vyprodukují přímo na místě. Široká veřejnost se tak může zapojit do filmu formou pixelace díky perspektivnímu triku. Výslednou kolektivní práci bude možné shlédnout ve festivalových kinech od soboty do neděle, anebo na stránkách www.kreus.cz.

Hudební program

První festivalový večer zahrají na Anifilmu DJ Hromek a DJ ATI. Druhý den se můžete vydat na koncert českobudějovické kapely hrající math-rock Depakine Chrono, po nichž vystoupí one-man projekt Vogjetgraik Aid Kid. Ve čtvrtek 7. května vystoupí skupina Leto a skupina Ufajfr. Ta zahraje také den následující, kdy vzdá hudební poctu Petru Skoumalovi. Pátek 8. května bude patřit skupině Kyklos Galaktikos, kteří si osobitě hrají s hudbou na pomezí rapu a hip hopu. V pátek také zazní koncert čerstvých držitelů ocenění Vinyla a Anděl, skupiny Vložte kočku, který zakončí DJ Gadjo. 9. května bude patřit skupině Edoshův Kur-ník a DJ Liquidovi.

Bližší informace o programu naleznete na www.anifilm.cz